Kayseri’de Snowboard Tutkunu Bir Oftalmolog; Doç. Dr. Necati Duru

Erciyes Dağı’nın muhteşem görüntüsü ve görkeminde sekiz yıldır snowboard yapıyor Doç. Dr. Necati duru. “bu sporda, yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur; temel sportif faaliyetleri yapabilecek sağlıktaki vücuda sahip herkes yapabilir. Yedi yaşındaki çocuk da, yetmiş yaşındaki bir yetişkin de kapasitesine ve tecrübesine bağlı olarak kayabilir” diyen Doç. Dr. Duru; Erciyes’te snowboard yapmanın kendisi için bir tutku olduğunu belirtiyor.

“Snowboard’u, ‘kar üzerinde sörf yapmak’ olarak” nitelen diren Doç. Dr. Necati Duru, Türkiye’nin bu sporda adını daha çok duyurmaya başladığını belirtiyor. Uluslararası Kayak Federasyonu’n un en prestijli sportif organizasyonlarından olan Snowboard Dünya Kupası’nın son üç yıldır Erciyes Dağı’nda yapıldığını ifade ederek, “Bu organ izasyon, hem Kayseri, hem ülkemiz için çok ön emli. Uluslararası yarışmaların yapılabileceği bir merkez olarak tanınması, Erciyes’in kış turizmi açısından popülerliğini artırdığını söyleyebilirim” diyor. Doç Dr. Duru’yla Snowboard sporu, aktiviteleri, Kayseri’deki yaşam, Erciyes Dağı’nın özellikleri ve izlenimleri konuları hakkında görüştük.

Snowboard’a ne zaman başladınız?

2010 yılından beri snowboard yapıyorum.

Snowboard’u nasıl tanımlarsınız?

Snowboard’u en belirgin anlamda, “Kar üzerinde sörf yapmak” olarak nitelendirilebilirim. Snowboard için temel malzemeler; ekipman, güvenlik elemanları ve kıyafet olarak sınıflandırılabilir. Snowboard her iki ayağın tek bir tahtaya bağlanması ve kar üzerinde kayarak ilerlenmesi esasına dayalı; yoğun efor sarf edilen, zevkli, sanıldığından kolay ve hızlı geliştirilebilir bir kış sporudur. Bu sporda, yaş ve cinsiyet ayrımı yoktur; temel sportif faaliyetleri yapabilecek sağlıktaki vücuda sahip herkes yapabilir. Yedi yaşındaki çocuk da, yetmiş yaşındaki bir yetişkin de kapasitesine ve tecrübesine bağlı olarak kayabilir.

Snowboard çeşitleri varsa bilgi verebilir misiniz?

Snowboard teknik bakımdan üçe ayrılır: Free-style (Serbest Stil), Free-ride (Serbest Sürüş) ve Slalom Alpin (Yarış). Başlangıç için en ideal teknik Serbest Stil’dir. Ülkemizde de çeşitli snowpark veya dağlarda karlı günlerde rastlayacağınız kişiler, genellikle Serbest Stil
müdavimleridir. Serbest Sürüş’te ise işin rengi biraz değişiyor. Dikkatli olunması şart… Çeşitli akrobatik hareketlere girilse de fazla abartmamakta fayda var. Üçüncü aşama olan “Slalom Alpin” ise profesyonellerin yeri. Unutmamak lazım ki, seviye arttıkça tehlike de artacaktır.

SNOWBOARD’UN PÜF NOKTALARI

Snowboard, kayaktan daha zor bir spor olar ak biliniyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Kayak ve snowboard, eğim aşağı yapılması ve sınırsız eğlence vaat etmeleri dışında pek ortak noktası bulunmayan iki disiplindir. Kayağı “öğrenmesi kolay, geliştirilmesi zor”; snowboard’u ise “öğrenmesi zor, geliştirilmesi kolay” olarak tanımlayabilirim. Kayakta hız yapmak ön plan dayken, snowboard’da manevralar, taklalar, atlayıp zıplamalar seviliyor. Ve hakkını teslim etmek gerek; snowboard daha havalı görünüyor.


Snowboard’un püf noktaları var mı?

Snowboard öğrenmek isteyen bir kişi, öncelikle düşmekten korkmayacak, maceraya hazır olacak ve soğuk havaları sevecek. Snowboard için en azından başlangıç seviyesinde bir kursa yazılmanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, güvenlik ekipmanları çok önemli;
kask, dizlik, bileklik ve bel/sırt koruma giysisi olmadan bu spora başlanmamalı.

VOLKANİK DAĞIN FARKLILIKLARI

Erciyes volkanik bir dağ ve kayak yapılan diğer merkezlere göre daha düz oluşu, etrafında ağaçların olmaması gibi özellikleri var. Bu özellikler, sizin için bir avantaj oluşturuyor mu?

Erciyes, yaklaşık 2200 metre yüksekliğin de kayak tesisleri bulunan, dünyanın sayılı resmi snowkite alanlarından biri olan ülkemizin en yüksek ikinci dağıdır. Snowkite, paraşüt ve
snowboard sporunun birlikte yapıldığı bir disiplin. Erciyes, ağaçsız olması sebebiyle de dünyada snowkite meraklıların tercih ettiği pistlerden biri olmuş durumda. Ayrıca, kayak ve snow board sporlarının uygun fiyatlarla yapılabileceğinin en güzel örneğini göstermiştir. Kar kalitesi olarak, Türkiye’ de en uygun ve kaliteli karın bulunduğu tesislerden birisidir. Son beş yılda, muazzam gelişen bir kayak merkezidir. Erciyes’i gondolları, kapalı telesiyejleri, sayısız pistleri ve uygun fiyatları ile turizm değeri iyice yükselen güzide dağ olarak tanımlamak mümkün.

Dünya Snowboard Kupası nasıl geçti?

Uluslararası Kayak Federasyonu’nun en prestijli sportif organizasyonlarından olan Snowboard Dünya Kupası son üç yıldır Erciyes, Develi Kapı Pistleri’nde yapılıyor. Bu organizasyon, hem Kayseri hem ülkemiz için çok ön emli. Uluslararası yarışmaların
yapılabileceği bir merkez olarak tan ınması, Erciyes’in kış turizmi açısından popülerliğini artırdığını söyleyebilirim. Yarışmalar çok heyecanlı geçiyor ancak, son üç yıldır yarışma günlerinde hava şartları zorlu olsa da bunlar bu işin tabiatın da var.

Snowboard’u meslektaşlarınıza tavsiye eder misiniz, başlamak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Kesinlikle tavsiye ederim. Kayak merkezlerine yakın yerlerde yaşayan herkesin, bu fırsatları değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum.

TURİZM KENTİNDE YAŞAM

Kayseri’de yaşamdan bahseder misiniz, en sevdiğiniz yönleri neler?

Kayseri tarih boyunca, Anadolu’nun önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Ticaretin yanı sıra, görkemli Erciyes dağı ve gelişen kış turizmi potansiyeli ve lezzetli yemekleriyle görülmeye değer bir Orta Anadolu şehridir. Kayseri, şehircilikte birçok şehirden daha ileridedir. Caddeler ve sokaklar son derece düzenli, temiz, geniş ve ağaçlandırılmıştır. Kentte “otopark sıkıntısı” diye bir şey yoktur. Kayseri’de yaşam çok kolaydır, hem büyük şehirlerdeki gibi çoğu imkan vardır hem de küçük şehirlerdeki gibi huzur ve kolaylık vardır. Kayseri’de belediyecilik çok gelişmiş olduğu için birçok şehirde olmayan sportif aktivite imkanı mevcuttur. Türkiye’de az sayıda bulunan kablolu su kayağı tesislerinden birisi
Kayseri’dedir ve şehrin merkezinde Ali Dağı’ndan yamaç paraşütü yapılabilmektedir. Yine hepimizin bildiği Erciyes Dağı, yılın 4-5 ayında snowboard, kayak, snowkite gibi aktivitelerinin yapılmasına olanak sağlamaktadır. Bütün bunları, şehrin merkezinde
yapabildiğimiz başka bir şehir sanırım yoktur.

Kayseri’ye dışardan gelen birisini en çok şehrin hangi özellikleri çekiyor sizce?

Erciyes Dağı’nın o muhteşem görünümü, Kayseri’ye ilk defa gelen birisini en çok büyüleyen noktadır. Üzerinde, Ağustos’a kadar kar tutarak Kayseri’ye ayrı bir hava katar. Ayrıca, Kayseri’nin kendine has mantı, yağlama, pastırma gibi lezzetleri, yabancılar için hep ilgi çekici olmuştur.

Kayseri Erciyes’i ile meşhur, siz dağın keyfini çıkarıyor musunuz?

Evet, Erciyes’in keyfini sonuna kadar çıkartıyorum. Özellikle, “Kışın Aralık ayından Nisan ayına kadar, bütün hafta sonlarımı Erciyes’te geçirdiğimi” söylesem abartı olmaz. Bu, bir tutku bence. Evden çıkıp Erciyes’e doğru yol almaya başladığım an da bile büyük bir
heyecana kapılıyorum.

Erciyes sizin için ne ifade ediyor, size ilham veriyor mu? Erciyes’i neden görmeliyiz sizce?

Erciyes, tertemiz havası, dağcılık, kayak ve yürüyüş parkurları, telesiyejleri, farklı buz gibi suyu, sucuk ekmek ve halka tatlı imkanı ile mükemmel bir görsel şölen, tadına doyulmaz bir dinlenme alanı. Adeta bir rehabilitasyon merkezi. Erciyes benim için işlerimi, dertlerimi, kaygılarımı geride bıraktığım bir yer. Bütün bu güzellikleri yaşamak isteyen herkesin görmesi gerektiği bir yer bence.