Prof. Dr. Aysel Pelit’in Gözü’nden Huzur Adası Bali

Son yıllarda aktif olan yanardağı ile gündemde olan balı, Endonezya’nın 17 bin adası arasında diğer birçoklarına göre büyük bir ada… Bali’nın yemyeşil ve egzotik manzarasına adımınızı atar atmaz ruhunuz ve bedeniniz huzur buluyor. Her yerden fışkıran yeşilliklere balı’de bulunan yüzlerce çeşit çiçek eklenince, kendinizi adeta tropik bir cennette hissediyorsunuz.

Ekvatorun altında güney yarımkürede bulun an Bali, Singapur ve Jakarta’ya göre daha ılıman bir iklime sahip. Bali kültürünün Hindistan, Çin ve özellikle Hindu kültüründen oldukça etkilendiğin i adada fark ediyorsunuz. Ada halkı birçok Asya ülkesin de olduğu gibi yüzlerindeki gülümseme ile oldukça cana yakın ve misafirperver. Ada birçok bölgeye ve kasabaya ev sahipliği yapıyor. Adan ın en büyük şehri ve başkenti olan Den pasar’da havalimanı bulunuyor. Havalimanına indiğinizde havaliman ının tapınağı andıran eski tarihi yapısı ile uçaklar bir arada çok ilginç bir görüntü oluşturuyor. Tarih ve teknolojinin yan yana bu hali Bali’ye adım atar atmaz ilgi uyandırıyor.

Adanın güney kumsalları beyaz kumlarla kaplıyken , kuzeydeki bazı yerler siyah kumlarla kaplı. Kuzeydeki bu volkanik siyah kumsalları turizme açmak için ülkede çalışmalar yapılıyor. Adanın tek yönlü ve dar yolları ulaşımı biraz zorlaştırıyor. Trafikte, ucuz ve pratik olması nedeniyle çoğunlukla motosikletler kullanılıyor.

BALİ TAPINAKLARI

20 bin’den fazla tapınağın olduğu adada herkes sürekli tan rılarını, atalarının ruhlarını
kutsuyor ve onlara dua ediyor. Endonezya’nın Müslüman nüfusunun aksine adanın hemen hemen tamamı Hindu. Sadece Bali’de görebileceğiniz Bali tarzı sunaklar her restoranın, otelin, sokağın, evin ve hatta işyerinin bahçesini süslüyor. Bu sun aklarda tüm gün boyunca tanrılara ikramlar sunuluyor. Tapınak sayısı oldukça fazla olan Bali’de tüm tapın akları gezmeniz imkânsız olduğu için içlerinden seçim yapmanız gerekiyor. Biz de gezimiz sırasın da turistler tarafından en çok ziyaret edilen tapınakları tercih ettik. Tapın akları ziyaret ederken tapınak girişinde giymeniz için ücretsiz Sarong (Mayala peştamalı) veriliyor. Bizler de Mayala peştamalı giyip tapınaklara girdik.

BESAKİH TAPINAĞI

“Mother Temple” (ana tapınak) olarak da adlandırılan Besakih Tapınağı, Bali’de bulunan en geniş alan a yayılmış ve en kutsal sayılan tapınak. Agung Dağı’nın güneybatı yamaçlarında bulunuyor. Bu tapınak bulunduğu yükseklikten ötürü ziyaretçilerine harika görseller sunuyor.

TANAH LOT

Tanah Lot Tapınağı eşsiz deniz manzarası ile Bali’nin en ünlü taş tapınaklarından biri. Tabanan bölgesinde bulunan eski bir Hindu tapınağı. Tanah Lot’un Bali dilince anlamı; “denizin içindeki kara” olarak ifade ediliyor. Halk “hacı” olmak için bu tapınağı ziyaret ediyor ve ibadet edenlerin dışında kimsenin girmesine izin verilmiyor. Tapınağın altındaki mağaralarda yüzlerce yılanın bulunduğuna ve tapınağı koruduğuna inanılıyor.

BATU BOLONG TAPINAĞI

Batu Bolong tapınağını görmek için en doğru seçim gün batımı saati; çünkü muhteşem bir man zarayla karşılaşıyorsunuz. Ayrıca kayanın içindeki doğal oluşumla var olan boşluk da tapın ağın ilgi çeken özellikleri arasında.

JATİLUWİSH VE TREGALALANG ÇELTİK TERASLARI

Jatiluwish ve Tregalalang pirinç tarlaların da tarihe bağlı kalınarak pirinç yetiştirildiği için Unesco tarafından koruma altına alınmış. Pirinç teraslarının görüntüsü nefes kesici… Kıvrımlı yeşil şekiller inanılmaz güzel bir manzaraya sahip. Birbirine yakın tarlalarda pirinç yetiştiren çifçiler sulama ihtiyacını karşılamak için “Subak” isimli su kanalları geliştirerek ortak su kaynağını kullanıyorlar. Balili’lerin bu verimli “Subak” sistemi de yine Unesco tarafından koruma altında bulunuyor.

UBUD MARKETİ

Ubud şehri Denpasar’ın kuzeyinde, adanın kültürel merkezi konumunda bulunuyor. Ubud Marketi gezerken tropikal meyve, el yapımı hediyelik eşya satan marketlerin yanında ahşap ile ilgili çok fazla market olduğu dikkatinizi çekiyor. Daha sonra ahşap oymacılığının Bali’nin milli sanatı olduğunu öğreniyorsunuz. Babililer en güzel kokulu san dal ağacı ve man olya ağacını; tanrı ve tanrıça heykelleri yapmak için kullanıyorlar. Ubud markette bulunan hediyelik el yapımı eşyaların çoğunluğu çevredeki köylerden geliyor.

BATUR YANARDAĞI

Batur yanardağı Kintamani bölgesinde bulunuyor; bu bölgede Penelokan, Batur ve
Kintamani adında 3 köy mevcut. Hala aktif olan Batur yanardağı 24 kez lav püskürtmüş.
Her defasında da çevresinin şeklini değiştirmiş. Penelokan köyündeki terasta; Batur
yanardağının güney bölümü ve Caldera Gölü Man zarası eşliğinde yemek yenilebilen
mekânlar göz dolduruyor.

PLAJLAR

Bali’nin en popüler plajı Kuta plajı; adada güzel vakitler geçirebileceğin iz kumsalın ve güneşin tadını çıkarabileceğiniz bir sahil. Su sporlarına müsait bir havası bulunan bölgede sörf yapılabiliyor. Sanur bölgesindeki plajlar ve Jimbaran plajı da adadaki diğer popüler plajlar arasında yer alıyor. Bali’de Nusa Dua plajı, adanın saklı plajlarından biri olarak biliniyor. Güneşi ve temiz havayı tüm doğallığıyla bulacağınız, gözlerden uzak, oldukça sakin bir sahili olan bu özel Dua Plajı’nın kaldığımız otelin çok yakınında olması, adada kendimizi huzurlu hissetmemizi sağlayan unsurlar arasındaydı.

LUWAK KAHVESİ (KOPİ LUWAK)

Bölgenin önde gelen kahve üreticilerinden Endonezya’nın en çok dikkat çeken kahvesi,
Türkiye ‘de Luwak kahvesi olarak bilinen “Kopi Luwak”; Endonezya’da kahve anlamına gelen
“kopi” ve misk kedisinin cinsi için kullan ılan “luwak” sözcüklerinden oluşuyor. Üretim sürecinde bulunan misk kedileri, yiyeceklerinden biri ol an kahve ağaçlarındaki kahve
çekirdeklerini kabukları ile birlikte bütün olarak yutuyorlar. Kabuklu çekirdekler kedinin
midesindeki enzimlerle fermantasyon geçiriyor ve dışkı yoluyla atılıyor. Bu dışkıdan hayvanın yuttuğu kabuklu kahve çekirdekleri toplanıyor. Toplanan kabuklu çekirdekler dezenfekte edildikten sonra içinden çıkarılan kahve çekirdekleri kavruluyor. Ardındansa pişirilmeye hazır bir şekilde paketleniyor. Kilosu 350-500 dolar civarında olan dünyanın en pahalı kahveleri arasında olan bu kahve türü, çoğunlukla Sumatra, Java ve Bali adalarında üretiliyor. Luwak kahvesinin Türk kahvesine benzer telveli bir yapısı bulunuyor. İçimi oldukça yumuşak ve kahveyi içtiğinizde farklı bir aroma hissediyorsunuz. Diğer kahveler gibi acı olmamasının sebebi ise misk kedilerinin mide asidi. Bali’ de Kopi Luw ak üretim noktalarını gezip, buralarda hem üretim sürecine tanık olabiliyor hem de Luwak kahvesi dışında Bali’ye özgü farklı tatlarda kahveleri deneyebiliyorsunuz.

LUWAK KAHVESİ’NİN KEŞFEDİLİŞİ

Rivayete göre sömürge döneminde, Hollandalı sömürgeciler tarafından kahve çekirdeklerinin ağaçlardan toplanması ada halkına yasaklanmış. Yerel halk kahve içmeye alışkın oldukları için misk kedilerinin dışkıları ile çıkan kabuklu kahveleri kullanmaya başlamışlar. Daha sonra bu kahvenin tadının daha güzel olduğu fark edilmiş.